Friday, January 16, 2009

Terlalu Lama.....

lagi nk share ngan uols. aku copy jer..hheh!


1. Terlalu LAMA BERDIRI...Merosakkan tulang. Urat-urat sekitar kaki menjadi kembang.

2. Terlalu LAMA DUDUK...Merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh menjadi kendur.

3. Terlalu LAMA MELIHAT...Merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih kotor dari biasa.

4. Terlalu BANYAK TIDUR...Merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh. Selalu berangan-angan. Urat-urat sekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan.

5. Terlalu RIANG/GEMBIRA...Merosakkan usus.

6. Terlalu KERAP MARAH...Merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.

7. Terlalu BANYAK BERFIKIR...Merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. Haid tidak menentu & dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan rahim dan sekitarnya mudah terjejas.

8. Terlalu BERSEDIH...Merosakkan jantung.

9. Terlalu MERANA...Merosakkan paru-paru.

10. Terlalu TAKUT... Merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

11. Terlalu KERAP TERKEJUT... Merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami. Haid menjadi tidak menentu dan kadangkala pendarahan terlebih.

12. Terlalu BANYAK MAKAN... Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. lauk/makanan yang dimakan akan semakin terjejas kesihatan)

13. Terlalu BANYAK MINUM AIS... Merosakkan otot & lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit dan tidak kelihatan awet muda.

14. Terlalu BANYAK MASA LAPANG... Merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan suka berkhayal dan menimbulkan pelbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dengan akitiviti hidup positif.


5 comments:

en mizi said...

Sayang le orang itu yang terlalu BANYAK TIDUR...Merosakkan tenaga. (tu yang lembek je tu) Menjadi pemalas.(bleh tahan le malasnya) Jauh jodoh.(nasib baek dah kawin ngn abg, hiks) Selalu berangan-angan. Urat-urat sekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan. (tengah mengandung)

cik r33n said...

ewah..ewah..ewah..sajak benar tuan hambe berkate2 yea! siap ler ko!hikS!

aNgeL pUTiH said...

psstt.. reen...
angel tiru signature tu tau ;)

green apple said...

terlalu banyak blogging and facebooking ada tak?

cik r33n said...

haha..kak apple, tak dapek ler nk nolong tuh...ketagihan namanye.

Related Posts with Thumbnails