Thursday, October 16, 2008

Period

sori yea. cter ni agak kedalaman kain sket. tp tak salah kot sbb cter ni normal.nowdays even lelaki pun dah agak terbuka utk dgr cter pasal ni.yang plg penting ni kan blog aku. tempat cik r33n perasan dan berperasaan makanya sukati ler nk publish cter ape pun kan selagi tidak menjejaskan kosopanan dan misi aku nk jadi SOLEHAH. sile jgn gelak ek.huhu

anyway, just nk tanye

nape period aku tak pnah tetap ek?
adakah itu normal?

dah tanye gyne katenye mayb ade aktiviti keluarbiasaan yg di buat pda bln tersebut.yg bln2 lain tak buat. cth? stress melampau atau sgt rajin bersenam atau aktiviti pape la.. makanye telur2 yg tak disenyawakan itu blom cukup matang sblm ianya keluar dalam bentuk period.ah! gyne tu ckp pun bkn aku phm sgt pun.

tapi jika cth2 diatas tiada berkaitan dan aku hidup dgn aman dan bahagia tp ia masih tidak tetap (bkn lari 2-3 ari ek tp berminggu2)

apasal ek? nk wat smner nk bg tetap tuh?

oh kawan2 ku, aci komen tak? aku kan ala2 naif sket part2 nih.

6 comments:

Ikin_Quack said...

kak reen.. benda ni xleh nak jangka pon.. kadang2 nk datang xbetol dia..mana ade kasi warning.
org pon suatu masa dulu penah jadi macam ni gak.. then org disyorkan utk menikmati 'MERCILON'.. iaitu sejenis pil untuk merancang pengitaran 'haid' kite.. (pompuan lar).. senang cite ~ pil perancang lar..
banyak jenis akak bley jupe pil jenis ni.. so lebih afdal jika akak gi klinik / farmasi sendiri tanya which one is suitable ngan akak nye situasi.
no need to risau2 sgt2 coz it's normal. lagi pon cuaca kat M'sia ni xmenentu kan..?! kejap2 hujan.. kejap2 panas terik.. kejap2 mendong.. kejap2 ribot..
so.. org cadangkan akak jgn 'gelabah' klau benda mcm ni jadi lagi.. lagi akak risau.. darah gemuruh berlumba2 nak naik kepala.. so mcm mane darah haid 2 nak turun(keluar).. coz dia pon nak join gi kepala..?!ahaks..
sekian lah..untuk keterangan lanjut, sila hubungi org di talian bebas tol batu 3 sh. alam okay..
take good care..

cik r33n said...

hikhikhik...thanx kien.akak noted ler ape ko ckp tuh.

bendul said...

ehek.. aku ni lelaki.. tapi tak salah bagi pandangan kot..

yana pun dulu camtu.. tapi lepas makan ubat perancang, macam ikin cakap, terus ok..
maybe ada cara lain, tapi kalo nak cepat, try la makan pil..

aku suggest yasmin (RM48) or diane35 (RM38),
made by schering..
diane35 untuk kasik kulit licin sama dan yasmin untuk kurangkan (maintain) berat badan..

so, ni kasik penyelesaian jer..
tapi kalo nak tanya kenapa leh jadi macam tu, tak tau la plak perihal hormon pempuan nih..

dulu penah ada member sampai tiap2 bulan kena pegi hospital, cucuk hormon..
tak elok la rasa..

cik r33n said...

thanx so much en bendul.

InT@N said...

myb stress la tuuu...

halen said...

dun wory reen bkn ko sorang jer mengalami masalah period x regular ni. aku pun sama sejak zaman blaja dulu lg haaaa. sometimes maybe hormon bdn kita ni x stabil kot tp xper stil ble dpt baby ekekeke..

Related Posts with Thumbnails